Dansk Socialrådgiverforening vedtog på sit repræsentantskabsmøde 23.-25. november en udtalelse, der opfordrer medlemmerne af foreningen til at råbe højt, når kommunerne bryder loven.
Foreningen får stadigt flere henvendelser fra medlemmer, der mere eller mindre tvinges til at begå lovbrud, når de udfører deres arbejde i kommunerne. Medlemmerne fortæller, at der er kommuner, der undlader at anbringe børn, fordi økonomien er stram. Der er kommuner, der ikke følger op på sygedagpengesager, og kommuner, som kan have op til 2.500 ubehandlede pensionssager.
Det er vigtig at få disse oplysninger frem, men socialrådgiverne tøver med at sige fra over for ledelse og kommunalpolitikere, fordi de frygter repressalier.
Socialrådgivere har pligt til at overholde loven - men de har også pligt til at gøre opmærksom på, når det ikke er muligt at gøre det. Dansk Socialrådgiverforening vil gerne rejse disse sager, men det kræver, at foreningen får kendskab til dem. Derfor opfordrer foreningen sine medlemmer til at tage bladet fra munden. Til gengæld lover foreningen at bakke fuldt op om dem, der gør det - om nødvendigt også med juridisk
bistand.
Socialrådgivere skal tage bladet fra munden
Dansk Socialrådgiverforening får stadigt flere henvendelser fra medlemmer, der mere eller mindre tvinges til at begå lovbrud, når de udfører deres arbejde i kommunerne. Konsekvensen er, at borgerne får dårlig hjælp, at retssikkerheden svækkes, og at socialrådgiverne belastes psykisk over at skulle bøje loven.
Medlemmerne fortæller, at der er kommuner, der undlader at anbringe børn eller unge, fordi økonomien er stram. Der er kommuner, der ikke følger op på sygedagpengesager, som loven foreskriver, fordi der ikke er nok medarbejdere til at udføre opgaverne.
Vores medlemmer tøver med at sige fra overfor ledelse og kommunalpolitikere, fordi de frygter for repressalier, hvis de fortæller om kritisable forhold. Men det det er vigtigt at få disse oplysninger frem.
Åbenhed om forholdene kan være den eneste måde at holde kommunerne fast på deres forpligtigelser. Vi har flere eksempler på, at information om svigt i kommunerne tvinger dem til at forbedre forholdene. Senest i Ålestrup kommune, der genopbyggede sin forvaltning på børneområdet efter en periode næsten uden sagsbehandlere, fordi Socialrådgiverforeningen rejste sagen i tilsynsorganer og i pressen.
Socialrådgivere har pligt til at overholde loven - men vi har også pligt til at gøre opmærksom på, når det ikke er muligt at gøre det. Socialrådgiverforeningen vil ikke længere acceptere, at medlemmer kommer i situationer, hvor de tvinges til at overtræde loven. Vi vil gerne rejse sagerne, men det kræver, at vi får kendskab til dem. Derfor opfordrer Dansk Socialrådgiverforening sine medlemmer til at tage bladet fra munden. Til gengæld vil vi som faglig organisation bakke fuldt op om dem, der gør det - om nødvendigt også med juridisk bistand.
At være åben om problem-kommunerne er den bedste støtte, vi kan give alle de kommuner, der lever op til reglerne. For der er heldigvis mange ansvarlige ledere og politikere, der arbejder for en god social- og beskæftigelsespolitik, som overholder lovgivningen.
Ofter kaster pressen og visse politikere sig over den enkelte socialrådgiver eller hele socialrådgivere-standen, når de enkelte kommuner ikke normerer ordentligt eller på anden måde gør det umuligt at følge loven. Det er helt uaccebtabelt, at vi skal bøde for forhold, som vi ikke har indflydelse på. Der vil Dansk Socialrådgiverforening rejse sagerne overfor den enkelte kommune, i det social nævn og i Ankestyrelse, så snart vi får oplysning om kritisable forhold. Og så kan vi forhåbentligt få pressen og centrale politikere til at skyde på dem, der har ansvaret for lovbrud.
Fundet her på Dansk Socialrådgiverforenings hjemmeside
Sidst revideret
28. november 2006 - kl. 17:19
Nyheder:
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments