You are here

Rapport: Privatliv under pres

Privatlivet er ikke, hvad det har været. Faktisk står det ifølge en ny rapport fra Privacy International så slemt til, at Danmark ligger i den helt lave ende, når det kommer til beskyttelse af borgernes privatliv.

Det skriver computermagasinet ComOn den 2/1. Og det er gået fra slemt til værre. Ifølge rapporten er Danmark nemlig gået fra "systematisk manglende beskyttelse" af borgernes privatliv, til i dag at være et "omfattende overvågningssamfund". Med andre ord er vi faldet fra en dårlig kategori til en værre.

Bundkarakteren får Danmark blandt andet på grund af den såkaldte logningsbekendtgørelse, hvor Danmark som et af de første EU-lande har implementeret en omfattende registrering af alle borgeres internet og telefonkommunikation. Formålet er at kunne anvende oplysningerne i senere efterforskning. Netop udviklingen på efterforskningsområdet er ifølge Institut for Menneskerettigheder (IMR) gået alt for hurtig og sket uden de nødvendige overvejelser.

- I de seneste år er der sket et skred, hvor hensynet til politi og efterforskning i en række tilfælde prioriteres højere end hensynet til den enkelte borgers ret til privatliv. Og hvor der er meget lidt konkret begrundelse for de lovgivningsmæssige ændringer, man gennemfører, siger seniorrådgiver hos IMR, Rikke Frank Jørgensen til ComOn. Hun kalder det for en "en bekymrende udvikling".

- Ikke mindst fordi ændringerne kommer som led i mange forskellige lovområder, uden en generel politisk debat om, hvorvidt det er den vej, vi ønsker vores samfund skal gå.

Rettigheder udhules

Teleselskabernes logning af oplysninger om, hvem der har kommunikeret med hvem og på hvilket tidspunkt, er tidligere blevet kritiseret af både Datatilsynet, Dansk Industri, IT branchen og IMR for at være et uforholdsmæssigt stort indgreb i ikke-mistænkte borgeres privat. Også den danske praksis for håndtering af DNA og adgang til oplysninger om rejsende bliver fremhævet af Privacy International som kritiske punkter.

Og ifølge Rikke Frank Jørgensen er der da også grund til at være særlig opmærksom på udviklingen i Danmark.

- Danmark er et lille, gennemregistreret samfund, og det stiller skærpede krav til, at vi ikke bare giver politi og efterforskning carte blanche til at få adgang til oplysninger om den enkelte. Det er vigtigt, at adgangen til oplysninger om den enkelte borger er sagligt og konkret begrundet, ellers udhuler vi ikke bare retten til privatliv, men også andre civile og politiske rettigheder, såsom ytringsfriheden, siger hun til ComON.

Af Martin Lassen-Vernal

Fundet her:

Rapport - Privatliv under pres (menneskeret.dk)

Læs rapporten fra Privacy International her:

Se hele rapporten her

Privacy International ser på landes behandling af persondata og sikkerheden ved håndteringen af personfølsomme informationer. 47 lande har deltaget i undersøgelsen.

Rapporten konkluderer blandt andet, at en række EU-bestemmelser generelt har ført til en forringelse af privatlivsbeskyttelsen i Europa, herunder lande, der tidligere har
udvist større respekt for borgernes ret til privatliv. ­Storbritannien ligger helt i bunden sammen med blandt andet Rusland, Kina og Malaysia. Grækenland, Rumænien og Canada ligger højest.

Af kritiske punkter om udviklingen i Danmark fremhæver organisationen bl.a.:

  • Implementering af logningsbekendtgørelsen (om obevaring af trafikdata) længe før EU-bestemmelserne trådte i kraft.
  • Politiet tog DNA-prøver af 300 unge aktivister under urolighederne i 2007.
  • Implentering af overvågningsprogram vedrørende flytraffik
  • Omfattende registrering af kommunikation; brug af programmer på computere til at monitorere aktivitet