DR P1 Orientering d. 22. april 2009:
Bande- og rockerkonflikten hvor flere unge mennesker er blevet skudt og dræbt har ryddet forsiderne i lang tid.
Ofte har det handlet om indvandrerbander mod rockere. Men er det overhovedet nødvendigt at tale om bandemedlemmernes etniske baggrund, og er det overhovedet korrekt at kalde dem for indvandrere? Eller er det faktisk nødvendigt for at forstå konflikten?
Siris Hartkorn, der læser Freds- og Konfliktvidenskab på Lund Universitet, har sammen med en medstuderende lavet en undersøgelse af de skrevne mediers nyhedsdækning af bande- og rockerkonflikten fra august 2008, hvor konflikten for alvor brød ud - og frem til januar i år.
Medier og politikere har medvirket til konflikten
Undersøgelsen viser, at der blev brugt etniske begreber i 73 procent af artiklerne. Det mener, Siris Hartkorn er et problem, der har gjort, at bandekonflikten ikke længere kun er en konflikt i den kriminelle underverden, men en konflikt som de danske medier og politikere også har været med til at skabe.Siris Hartkort fortæller, at mediernes og politikernes fokusering på etnicitet er med til at piske en stemning op om indvandrerbander og rockere, dem og os.
Medierne nævner etnicitet når det passer i deres kram
Som eksempel nævner hun drabet på en ung mand i Tingbjerg. Medierne nævner, at manden har en anden etnisk baggrund end dansk, men hvad de undlader at fortælle er, at den mand, der blev sigtet for drabet heller ikke er etnisk dansker. Hvad medierne derimod fortæller er, at den sigtede er medlem af AK81.Ifølge Siris Hartkorn er løsningen, at både medier og politikere kommer væk fra at bruge den etniske retorik.
Banderne er multikulturelle - og der er også danskere i dem
For det første udgør gruppen af indvandrere ikke en homogen gruppe og for det andet består de såkaldte indvandrergrupper også af danskere. 'Banderne er multikulturelle og i det hele taget geografisk strukturerede.
Socialarbejdere vrede over hård retorik
Bande- og rockerkonflikten, der har kostet flere unge mennesker livet, fylder meget i medierne, og både blandt de unge og socialarbejdere på Nørrebro er der irritation over måden medierne og politikerne taler om bande- og rockerkonflikten.Gadepulsen Plus er et nyt værested for marginaliserede unge på Nørrebro, og her siger lederen af stedet Rafik Bencheckh, at den hårde retorik og medierne og politikernes konstante fokusering på indvandrerbander besværliggør det sociale forebyggende arbejde.
Medvirkende: Siris Hartkorn, der læser Freds- og Konfliktvidenskab på Lund Universitet, Sverige.
af Natascha Rée Mikkelsen
Hør mere på:
Hård medie-retorik gør bandekrigen værre (DR Online)
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments