Folkebevægelsen Mod EU skrev igår:
Mandag den 15. til onsdag den 17. juni kl. 9.30 afvikles de første domsforhandlinger i Østre Landsret i 38 borgeres retssag mod stats- og udenrigsministeren.
Sagen drejer sig om, hvorvidt der er begået grundlovsbrud med beslutningen om at ratificere Lissabon-traktaten uden forudgående folkeafstemning om traktaten.
Dermed begynder en sag, hvis forfatningsjuridiske betydning er så væsentlig og tungtvejende, at sagen uvilkårligt vil få vidtrækkende politiske konsekvenser.
Kan Danmark virkelig uden folkeafstemning tiltræde Lissabon-traktaten, som er stort set identisk med dens forløber (EU-forfatningstraktaten), med så omfattende suverænitetsafgivelse til EU – og tilsvarende afdemokratisering af vort samfund - at Grundlovens og det danske folkestyres betydning nærmer sig udtømning?
Spørgsmålet om det danske folks medbestemmelse i en så alvorlig sag blev aldrig besvaret - endsige stillet - før regering og folketing besluttede at tiltræde Lissabon-traktaten, og det er et spørgsmål alle danske borgere har behov for og krav på at få besvaret. Derfor har vi i alles oplagte interesse rejst retssagen.
Sagsøgerne kræver dom for, at Lissabon-traktaten ikke kan ratificeres af Danmark uden grundlovsændring (jf. grundlovens § 88), eller at Lissabon-traktaten i hvert fald indebærer så vidtgående suverænitetsafgivelse (jf. grundlovens § 20) at folkeafstemning er nødvendig, og endelig at suverænitetsafgivelsen ikke har kunnet besluttes og gennemføres med det grundlovsstridige formål at undgå folkeafstemning – hvad jurister kalder magtfordrejning.
Som følge af regeringens energiske forsøg på at forhindre/forsinke retssagen, har regeringen benægtet borgernes ret til at føre retssag om Grundloven. Det er dette spørgsmål, der nu skal afgøres af landsretten, og afgørelsen træffes efter samme retningslinjer som Højesteret lagde til grund i sin dom august 1996 om Maastricht-traktaten. Her anerkendte Højesteret som bekendt borgernes søgsmålsret som følge af, at Maastricht-traktaten havde ”generel og indgribende betydning”. Lissabon-traktatens betydning forelægges nu Østre Landsret.
På sagsøgernes vegne
Helge Rørtoft-Madsen
roertoft@hotmail.com
tlf. 55 98 06 44.
Fundet her:
Grundlovssag om traktaten for retten mandag (Folkebevaegelsen.dk) (12. juni 2009)
Sagen føres af blandt andet professor i jura, Ole Krarup.
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments