You are here

Fængsler fyldt af tidligere anbragte børn

Fængslet er endestationen for mange børn, der anbringes uden for hjemmet, viser undersøgelse.

Der er ikke langt fra en hård barndom til et voksenliv i fængsel. Det dokumenterer et dansk speciale nu for første gang.

I 2003 var hele 34,6 procent af alle, der blev løsladt fra en ubetinget fængselsstraf, mennesker, som havde været anbragt uden for hjemmet i løbet af opvæksten.

Et tal, der skal holdes op imod tidligere undersøgelser, som viser, at omkring 5-6 procent af alle danske børn og unge på et tidspunkt oplever at blive anbragt uden for hjemmet.

Fængsler fyldt af tidligere anbragte børn (Kristeligt-dagblad.dk) (22. september 2009)

Døgninstitutionerne tager afstand fra kritikken. Forstander Lone Pedersen, Favrskov Børne- og Ungecenter siger, at det hverken handler om fængsler eller børneinstitutioner. Det handler om, at der ikke er grebet tidligt nok ind over for børnene, siger hun.

Det danske speciale "Sociale bånd der binder" fra Maj 2009 er skrevet af de to studerende ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet, Jacob Hviid Hornnes og Hans Monrad Graunbøl. De har fulgt løsladte fra de danske fængsler i en toårig periode og ved at sammenligne tal fra Danmarks Statistik, Kriminalregistret og Kriminalforsorgens databaser.

Samme omtale på:
Anbragte børn ryger (senere i livet) i fængsel (Danskekommuner.dk)

Specialet er omtalt i det første nummer fra Bladet Kriminalforsorgen (PDF side 24) | Kriminalforsorgen.dk

Faktisk viser den graf i Kriminalforsorgen, at omkring 45 procent af fængslede er tidligere anbragte børn !

Tilføjelse: 6. oktober 2009, der var blevet byttet om på nogle af graferne i kriminalforsorgens blad.

Det lader desværre ikke til at specialet bliver offentliggjort. Det er ihvertfald i skrivende stund ikke i Københavns bibliotek specialesøgning (Kb.dk) & jeg har heller ikke kunne finde det online.

Tilføjelse: 6. oktober 2009, Specialet kommer på Københavns biblioteks udlån inden for nær fremtid.

Det hele spænder jo godt i tråd med mit tidligere indlæg fra 2006 om den negative sociale fødekæde i det danske samfund.