Næsten halvdelen af Ankestyrelsens principielle sager bliver rejst af kommuner, der vil afprøve den nedre grænse for servicen til handicappede borgere. Får kommunen ret, er der mange penge at spare. Tendensen er mere end fordoblet siden 2005, og det møder kritik fra handicaporganisationer. Ekspert kalder det forargeligt, at kommuner bruger et ekstra våben mod egne borgere.
Ankestyrelsen er også overrasket over den stigende tendens til, at landets kommuner klager. Tal fra Socialministeriet viser, at ud af 90 principafgørelser i 2005 på det sociale område, var 11 sager rejst på baggrund af klager fra kommuner. Det svarer til 12 procent af sagerne. I 2009 var antallet af sager fra kommunerne mere end fordoblet. Således udgjorde kommuneklager 25 af principafgørelserne i 2009, mens borgerklagerne udgjorde 33 – det svarer til, at 43 procent af ankestyrelsens principsager blev rejst efter klager fra kommunerne.
De handicappedes organisationer er rystede over kommunernes stigende tendens til at klage over borgerne. Som udviklingschef i Muskelsvindfonden, Jørgen Lenger, siger:
»Når vi har et ankesystem, er det som udgangspunkt for at beskytte den svage part, altså borgeren, mod den stærkes overgreb, altså systemet. Der er sket et skred, i og med ankestyrelsen tager flere og flere sager fra kommunerne og færre og færre sager fra borgerne. Det giver kommunerne en ekstra fordel frem for borgerne,« siger Jørgen Lenger og tilføjer:
»Det er lidt, som når jeg ligger fuglefoder ud til gråspurvene, men det ender med at blive ædt af duerne. Sådan ser jeg kommunernes klagemulighed hos Ankestyrelsen.«Ankestyrelsens principafgørelser har stor værdi, fordi de danner præcedens for alle landets kommuner. Der er derfor – afhængig af sagen – mange penge at spare, hvis kommunerne får medhold i, at borgerne ikke har krav på en given service eller ydelse.
Kommuner klager over handicappede borgere (Ugebreveta4.dk)
Præcedens, som om... :/
Når kommunen skal efterleve en afgørelse fra Ankestyrelsen med ekstra økonomisk udgift på det sociale område. Ja, så følger de den ikke & gør alt for at forhindre, at de kommer til det. & det skete endda i et konkret eksempel her fra Vejle med borgmesterens billigelse. En afgørelse blev taget til efterretning uden at de berørte beboere fik deres penge tilbage.
Økonomi går forud for den enkeltes ret idag i kommunerne.
De svage kan jo ikke klage... :/
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments