Fra DR P1 Debat igår:
4 minutter inde i debatten kom denne svada:
Hvis man oplever sådan nogle situationer her, så kan man opsige kontrakten (med den private virksomhed, flj).
Martin Geertsen (V), tidligere kultur- og fritidsborgmester i København
Hør debatten her:
Hvorfor snyder hjemmehjælperne? (DR Online) (7. juli 2010)
Martin Geertsen lever øjensynligt i en glansbilledverden & ser bevidst bort fra skandalen med T Plus i Københavns kommune, som Morten Spiegelhauer og "Operation X" afslørede i misbrug af Københavns skatteborgeres penge i udsendelsen tirsdag 24. november 2009.
Københavns Kommune har også i den kommende tid et driftssamarbejde med T Plus, oplyser TV 2|NYHEDERNE. Det skyldes ifølge Pia Allerslev, at det vil være meget dyrt at komme ud af kontrakterne med T Plus.
Den nu afskedigede chef, Anders Asbjørn Jensen, underrettede nemlig ikke sin ledelse om sit venskab med direktøren i T Plus, som han ellers skal ifølge forvaltningsloven.
Om TV 2: Afsløret kommunal chef var inhabil (Nyhederne.tv2.dk) (10. juni 2010)
Bemærk at ovenstående er udeladt i pressemeddelelsen fra Pia Allerslev på Københavns kommunes hjemmeside, som jeg har her i sin helhed:
Fyret chef var inhabil
Undersøgelse efter Operation X-udsendelsen ”Korruption i kommunen” viser, at en chef i Københavns Ejendomme var inhabil og løj om sit venskab med en samarbejdspartner. Derimod er der ikke fundet dokumentation for korruption. Kulturborgmester Pia Allerslev (V) er glad for, at der har været tale om et enkeltstående tilfælde.En omfattende revisions-kulegravning i kølvandet på TV2s Operation X-udsendelse ”Korruption i kommunen” den 24. november sidste år har ikke kunnet finde dokumentation for, at en chef i Københavns Ejendomme skulle have været korrupt og modtaget bestikkelse fra en samarbejdspartner.
Derimod fastslår undersøgelsen, at den pågældende chef var inhabil i forbindelse med et udbud og indgåelsen af et såkaldt driftspartnerskab i Vanløse mellem Københavns Ejendomme og tegnestuen T Plus.
Chefen underrettede nemlig ikke - som forvaltningsloven ellers foreskriver det - sin ledelse om sit venskab med direktøren i T Plus. Derimod talte han flere gange usandt, da ledelsen gik ham på klingen med spørgsmål om hans relation til driftspartneren.
Den pågældende chef blev den 27. november opsagt og fritstillet på grund af mistet tillid. Bag afskedigelsen stod Kultur- og Fritidsforvaltningen, som Københavns Ejendomme sorterer under.
Efter TV-udsendelsen, der også omfattede anklager om sort løn til polske håndværkere og overfakturering af dårligt udført arbejde i Vanløse, gik kommunens Interne Revision ind i sagen. Intern Revision, der er uafhængig af forvaltningerne, har nu afleveret undersøgelsesrapporten til forvaltningen og kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V).
”Jeg havde gerne været hele denne sag foruden, og jeg kan da godt forstå, hvis TV-udsendelsen har fået københavnerne til at undre sig over, hvad pokker der foregår i kommunen. Derfor er jeg også tilfreds med, at vi nu har fået klarhed over, hvad der er op og ned i den her sag – og det glæder mig at konstatere, at Intern Revision ikke har fundet dokumentation for påstandene om korruption. Der har været tale om et enkeltstående tilfælde, og det har vi reageret på. Det er stærkt beklageligt, at det her er sket - men samtidig hæfter jeg mig også ved, at det ikke er kulturen i Københavns Ejendomme, der er noget galt med,” siger Pia Allerslev.
Københavns Ejendomme har nu indskærpet habilitetsreglerne og kommunens såkaldte ”Code of Conduct” overfor samtlige ansatte, ligesom der er udarbejdet skriftlige retningslinjer for modtagelse af gaver.
Undersøgelsen viser også, at T Plus tog sig for godt betalt for vedligeholdelsesopgaver i Vanløse. Det står ligeledes klart, at flere af opgaverne blev sjusket udført – eller slet ikke udført. Det kunne lade sig gøre, fordi den kommunale kontrol – som sorterede under den afskedigede chef - ikke fandt sted.
”Vi har at gøre med skatteborgernes penge, og derfor må den her slags ting bare ikke ske. Men undersøgelsen viser også, at der ikke er noget galt med vores procedurer og forretningsgange. Dette er et enkeltstående, stærkt beklageligt tilfælde – men hvis vores procedurer var blevet overholdt i den konkrete sag, så var det her ikke sket,” siger Pia Allerslev.
Driftspartnerskabet i Vanløse mellem Københavns Ejendomme og tegnestuen T Plus er nu bragt til ophør. Det blev indgået i 2007 og havde en økonomi på ca. 9,3 mio. kr. om året frem til 2009. Det skal ses i forhold til, at Københavns Ejendomme i år har en omsætning på mindst 2,7 mia. kr.
I TV-udsendelsen blev det desuden oplyst, at driftspartnerens underleverandør anvendte polske håndværkere, som blev aflønnet sort.
Intern Revisions undersøgelse viser imidlertid, at der er svaret både skat og moms i Polen – helt efter bogen. De polske håndværkere har lovligt fået skattefri diæter, mens de har opholdt sig i Danmark.
Kultur- og Fritidsforvaltningen vil nu overdrage revisionsundersøgelsen til Københavns Politi, idet der tidligere er indgivet politianmeldelse mod den afskedigede chef.
Fyret chef var inhabil (kk.dk) (10. juni 2010)
Alle private virksomheder vil gardere sig på samme måde som T plus imod indtægtstab i forbindelse med offentlige kontrakter. Så det passer ikke, når Martin Geertsen hævder at man let kan slippe ud af kontrakter med private firmaer.
Et stort minus ved at overdrage offentlige opgaver til private firmaer er, at vi som borgere ikke kan følge med i afregningerne imellem det offentlige & de private firmaer. De vil være gemt væk bag lås & slå bag forretningshemmeligheder.
Dermed forsvinder muligheden for aktindsigt & gennemsigtighed i brugen af skatteindtægten.
Vi får som borgere mindre mulighed for at føre kontrol med at pengene bliver brugt fornuftigt til alles bedste.
Dermed bliver der reelt mindre demokratisk kontrol.
Det er bagsiden af enhver privatisering.
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments