You are here

EU blokerer for dansk forbud mod salmonella i æg

- Folketinget bør gøre som i tilfældet med Bishenol A. Priotér hensynet til befolkningens sundhed og gå foran med et dansk forbud mod salmonella i æg, lyder opfordringen fra MEP Søren Søndergaard

Af Søren Søndergaard, Folkebevægelsen Mod EU
Sidst opdateret den 15. december 2010

”Det er en stor sejr for de danske fødevaremyndigheder og fjerkræsbranchen, at EU har valgt at imødekomme den danske ansøgning om særstatus på æg”, udtalte den daværende fødevareminister Eva Kjer Hansen den 19. maj sidste år efter et møde i EU-kommissionens Stående Komité for fødevarer og Dyresundhed.

Men nu halvandet år efter står det klart, at EU alligevel ikke har imødekommet ansøgningen. Tre store EU-lande og et mindre blokerer for en dansk undtagelse, selvom danske æg nu i flere år har været fri for de farlige salmonella-bakterier, som i flere år har gjort mange tusind danskere syge og i enkelte tilfælde har kostet menneskeliv.

- Hvorfor misinformerede fødevareministeren Folketinget lige inden valget til EU-parlamentet og hævdede, at sejren var hjemme?

Hvor mange flere skal rammes af salmonella, mens store EU-lande blokerer for en for længst berettiget undtagelse?

Det er mildt sagt på høje tid, at Folketinget skrider til handling og gør som i Bisphenol-sagen. Priotér hensynet til befolkningens sundhed og gå foran med et dansk forbud mod salmonella i æg. Gennemfør en lovgivning nu, som kræver dokumentation for, at æg der forhandles i Danmark er salmonella-fri, lyder den klare opfordring for Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

- Denne sag bekræfter kun, at befolkningerne betaler en uacceptabel pris for EU’s indre marked og at de store medlemslande bestemmer linien i EU.

/ Forbyd salmonella-æg i Danmark!  (Folkebevægelsen mod EU) (15. december 2010)