Tirsdag den 26. juni 2012 kom der nye signaler fra Socialdemokraterne & Venstre om at der skulle indføres en uafhængig kontrolfunktion af PET. En kontrolfunktion der skulle have adgang til "alle sagsakter" mod tavshedspligt.
Det fortalte blandt andet den Socialdemokratiske retsordfører Nick Hækkerup til TV2 Nyhederne tirsdag den 26. juni 2012 i 22 Nyhederne. Martin Geertsen fra Venstre kom med lignende udtalelser.
Se udtalelserne her:
/ Notat om Henrik Sass får konsekvenser for PET (Nyhederne.tv2.dk) (26. juni 2012)
&
En artikel her:
/ Efter Sass-sag: Hold øje med PET (Nyhederne.tv2.dk) (26. juni 2012)
Udtalelserne til TV2 Nyhederne falder oven på PETs fadæse med Henrik Sass Larsens manglende sikkerhedsgodkendelse af PET fra sidste år i forbindelse med regeringsdannelsen.
Her indgår der udokumenterede påstande fra PET, hvor de tror at Henrik Sass Larsens har haft møde med en i baglokalet på Café Kant i Køge.
Intet journalnummer i notatet
Det som fanger min opmærksomhed i forbindelse med notatet om Henrik Sass Larsen fra den 16. august 2011 fra PET er, at der ikke er noget journalnummer på notatet.
Notatet er af hensyn til andre personer fyldt med sorte streger. Det gælder dog ikke journalnummeret.
Det kan undrer mig også, at der heller ikke engang står hvem der har skrevet notatet. Det er normal forvaltningsmæssig procedure, så et offentligt dokument kan spores tilbage til den ansvarlige. Men det lader til at normal forvaltningsmæssig procedure ikke gælder i PETs Center for organiseret kriminalitet.
Læs notatet her:
/ Hemmeligt Sass-notat er fyldt med sorte streger (DR Online) (25. juni 2012)
Efter orienteringen om den manglende sikkerhedsgodkendelse fik Henrik Sass Larsens et mundtligt påbud om tavshedspligt af blandt andet justitsministeriets & statsministeriets departementschefer.
Hans Jørgen Bonnichsen kaldte forløbet absurd overfor Ritzau:
»Hvis der skal komme noget positivt ud af den sag, må man håbe, at alle lærer af den. Det er lidet flatterende. Nu har vi muligheden for at vurdere PET’s undersøgelse. Kan en rocker virkelig true rigets sikkerhed. Er det en sikkerhedsrisiko, eller er det almindelig kvajet adfærd,« spurgte Bonnichsen, der mente, at man i Justitsministeriet har brugt PET’s arbejde politisk.
»Man glemmer at bruge sin sunde fornuft, og det er ikke ordinære sagsbehandlere, det drejer sig om. Det er departementschefer, som burde være garanter for lovlighed og saglighed.«
/ De dyre fadøl fra Hugos Vinkælder (Information.dk) (25. juni 2012)
Det kritiserede Folketingets Ombudsmand efter klage fra Sass Larsen:
- Når vi betegner forløb som meget kritisabelt, så er vi oppe i den høje ende af den skala, som ombudsmanden traditionelt gør brug af, siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.
/ Ombudsmand: Yderst tvivlsomt at tavshedspåbud er gyldigt (DR Online) (25. juni 2012)
Som noget ganske usædvanligt blev der klaget til Folketingets Ombudsmand på baggrund af et mundtligt påbud. Jeg mener at det er normalt, at Ombudsmanden kun tager stilling til skriftlige afgørelse fra forvaltninger.
Whistleblower ordning
Jeg vil så godt slå et slag for at der indføres en whistleblower ordning samtidigt med revidering, som giver PET ansatte mulighed for at afgive en skriftlig erklæring:
Forslag 1: Indfør en whistleblower paragraf for tjenestemænd i FE og PET i stil med den amerikanske. I USA skal efterretningsfolk offentliggøre en offentlig erklæring om at de vil vidne om forfatningsstridige og ulovlige indgreb over for borgere. Det sikrer dem imod sanktioner af økonomisk og karrieremæssigt karakter.
/ Terrorpakken analyseret i DR2 Deadline (Denmarkonline.dk) (4. marts 2006)
Jeg håber så at Enhedslistens Pernille Skipper sammen med Socialdemokraterne formår at holde Venstre fast på signalet & virkeligt sørger for, at der bliver indført streng & reel uafhængig kontrol af PET.
Martin Geertsen er nemlig ikke retsordfører for Venstre. Det er Karsten Lauritzen. Så det kan blive svært at hænge Venstre op på udmeldingen, når loven om PET skal revideres til efteråret.
Læs Ombudsmandens afgørelse her:
På et møde i Statsministeriet den 28. september 2011 fik Henrik Sass Larsen af Statsministeriets og Justitsministeriets departementschefer at vide, at han ikke kunne sikkerhedsgodkendes.
Han fik vist et notat med de oplysninger fra Politiets Efterretningstjeneste, der lå til grund for beslutningen, og han blev samtidig pålagt tavshedspligt. I den forbindelse begik myndighederne meget væsentlige fejl, konkluderer Folketingets Ombudsmand i dag
/ Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag (Ombudsmand.dk) (25. juni 2012)
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments