You are here

EU domstolen stopper tysk lokal lov om mindsteløn for tjenesteydelser udført i et andet EU land

EUfagligt.dk skrev den 25. september 2014:

"Sagen handler om et udbud, som bystyret i Dortmund havde lavet, om digitalisering af dokumenter fra byens plan- og bygningskontor. Dortmund stillede, som loven kræver, krav om mindstelønnen i udbuddet. Men firmaet, der vandt kontrakten, klagede til ”Voldgiftsretten for offentlige indkøb”, kravet, fordi de havde tænkt sig at få arbejdet lavet hos en underleverandør i Polen.

(...)

EU-Domstolen slår fast, at den tyske lov betyder en begrænsning af den fri bevægelighed af tjenesteydelser. Kravet om en ”tysk” mindsteløn til de ansatte i det polske firma vil medføre en ekstra omkostning for leverandøren, fastslår domstolen.

Loven går for langt i sin bestræbelser på at beskytte arbejdstagerne, mener dommerne. Og den forhindrer underleverandøren i at drage ”konkurrencemæssig fordel af de forskelle, der eksisterer mellem de respektive lønsatser” i de to lande, som det hedder i præmisserne for afgørelsen."

Læs mere her, hvor pressemeddelelse fra EU-domstolen også er i pdf-format:

/ Tysk lov, som kræver minimumsløn af leverandører af tjenesteydelser, underkendt af EU-domstolen (EUfagligt.dk) (25. september 2014)

Afgørelsen er en præjudiciel udtalelse, hvor EU-domstolen fortolker spørgsmål fra et lands domstole i forhold til EU-lovgivningen.

Også omtalt i:
/ Frisk EU-dom saboterer ønske i Danmark om mindsteløn (Politiken.dk) (18. september 2014)

Udtalelsen tager også udgangspunkt i:

" Direktivets artikel 3 med overskriften »Arbejds- og ansættelsesvilkår« bestemmer følgende i sin stk. 1:

»Medlemsstaterne påser, at de i artikel 1, stk. 1, omhandlede virksomheder, uanset hvilken lovgivning der finder anvendelse på ansættelsesforholdet, på nedennævnte områder sikrer de arbejdstagere, der er udstationeret på deres område, de arbejds- og ansættelsesvilkår, som i den medlemsstat, på hvis område arbejdet udføres, er fastsat:

–        ved lov eller administrative bestemmelser, og/eller

–        ved kollektive aftaler eller voldgiftskendelser, der finder generel anvendelse, jf. stk. 8, for så vidt de vedrører de i bilaget nævnte aktiviteter:"

Fundet i EUR-lex her:

/ Info Curia C-549-3 (Curia.europa.eu) (18. september 2014)

Det ovenstående ser godt ud på papiret, men det gælder altså ikke for udbud af tjenesteydelser udført i et andet EU-land.

EUs liberale indre marked går forud for alt.

Afgørelsen åbner jo en ladeport for social dumping, hvor offentlige skattekroner er forpligtet til at følge EU-domstolens afgørelse.

Dermed er vi som skatteborgere selv med til at undergrave den danske model.

Det er jo fuldstændig hul i hovedet.

Så stop snakken om at ændre EU indefra.

Inden det sker, så er mindstelønnen i Danmark på samme niveau med Polen.

& så er det farvel til velfærd.

Det er kun et modsvar.

Nemlig en udmeldelelse af EU.

Spred Glæde...trods alt :/

FlemmingLeer
Denmarkonline.dk