You are here

Ny stramninger for starthjælpsmodtagere

Nyt lovforslag kan medføre yderligere marginalisering af flygtninge

I kølvandet på sommerens velfærdsaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti fremsættes lovforslag, som strammer kravene til flygtninge i Danmark. Mennesker, som er flygtet fra forfølgelse, skal fremover klare endnu flere krav for at opnå et trygt og ligeværdigt liv i Danmark. Det spænder ben for integrationen.

De elementer i lovforslaget, der især er problematiske i forhold til flygtninge, er at for at få ret til kontanthjælp og få en permanent opholdstilladelse i Danmark skal man:
• Krav om dokumenteret 2,5 års fuldtidsarbejde og beståelse af danskprøve 2 for at få permanent opholdstilladelse i Danmark
• Krav om dokumenteret 2,5 års fuldtidsarbejde for at overgå fra starthjælp til kontanthjælp.

I forvejen kan flygtninge først efter 7 år lægge den økonomisk lave starthjælp bag sig. Starthjælpen til et par med to børn er på 11.688 kr. om måneden. På kontanthjælp ville et tilsvarende par få 23.250 kr., dvs. ca. det dobbelte.

Mange flygtninge har været ude for forfærdelige oplevelser og har vanskeligt ved at leve et normalt liv. De vil have svært ved at klare de skærpede krav der nu stilles.

”Hvis det her lovforslag bliver vedtaget, så er scenariet at vi får
en stor gruppe af flygtninge, der kommer til at leve et liv på 3. klasse i forhold til resten af samfundet. De er fattigere end alle andre og vil være afskåret fra en række muligheder. De er ikke statsborgere og har ikke ret til at stemme ved valg og de skal konstant leve med frygten for at blive sendt tilbage, fordi de aldrig får
permanent opholdstilladelse.” Siger Andreas Kamm, Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp og fortsætter;

”I Dansk Flygtningehjælp støtter vi, at flygtninge skal integreres på det danske arbejdsmarked. Men vi skal samtidig tage hensyn til, at flygtninge er en sårbar gruppe og tage udgangspunkt i de ressourcer de har. Det her er at give et ekstra spark til nogen der i forvejen ligger ned og det er ikke motiverende for integrationen.” Siger Andreas Kamm.

Pressemeddelelse fundet på : Dansk Flygtningehjælps hjemmeside