DR P1 Orientering d. 7. september 2007:
Politiets Efterretningstjeneste er vendt rundt på en tallerken i en sag, som vi her i Orientering i foråret bragte på banen. Sagen handler om, at alle de firmaer, der sælger telefon- og internetforbindelser, fra næste lørdag skal til at gemme oplysninger om, hvilke hjemmesider kunderne besøger, præcis hvem de skriver e-mails til, hvem de ringer til og hvornår. Det kræver den såkaldte logningsbekendtgørelse, som Justitsminister Lene Espersen har udstedt, som led i indsatsen mod terrorisme.
Men for at kunne gennemføre denne logning, har omkring 1500 ANSATTE hos telefon- og internetudbydere landet over skullet sikkerhedsgodkendes af Politiets Efterretningstjeneste til højeste niveau: det der hedder "YDERST HEMMELIGT". For at blive det, har de ansatte skullet opgive meget private oplysninger om deres familie, venner og bekendte - og angive om de selv er homoseksuelle, har gæld og meget mere.
Og det var ikke bare Politiets Efterretningstjeneste, PET, der har skulle ha' de oplysninger. PET har hele foråret holdt fast i, at også ARBEJDSGIVERNE skal se de mange personfølsomme oplysninger om de ansatte. I et brev til fagforeningen PROSA, skrev efterretningstjenesten i foråret, at det af sikkerhedshensyn IKKE kunne være anderledes.
Her i Orientering fik det blandt andre IT-medarbejderen Martin Philip Hansen til at fortælle om, hvordan han måtte skifte arbejde for ikke at skulle udlevere oplysninger om sin familie, venner og bekendte - til sin arbejdsgiver. Og teleindustriens arbejdsgivere fortalte, at de slet ikke ØNSKEDE at se de mange oplysninger om deres ansatte. Og det har nu angiveligt båret frugt - Justitsministeriet skriver i dag i en e-mail til Orientering, at PET nu har ændret holdning og lavet nye procedurer for sikkerhedsgodkendelse. Der står:
"Ordningen indebærer, at arbejdsgiverens påtegning af medarbejderens ansøgning fremover vil ske på et selvstændigt skema, således at arbejdsgiveren IKKE får adgang til personfølsomme oplysninger indeholdt i medarbejderens ansøgning om sikkerhedsgodkendelse."
Sådan bliver det altså FREMOVER. Men hvor mange ansatte i teleindustrien, der allerede HAR nået at udlevere de personfølsomme oplysninger til deres arbejdgiver indtil nu - det melder historien ikke noget om.
Af Jesper Tynell
Hør mere på DR Online:
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments