You are here

Samråd i Folketingets udlændingeudvalg

Uddrag af nyhedsbrev fra Støttekredsen for Flygtninge i fare:
Resultat af samråd i Folketingets udlændingeudvalg 6.12.05 om Asylbørns vilkår i Danmark

Den 6.12. afholdt Folketingets udlændingeudvalg Samråd om Asylbørns vilkår i Danmark. Baggrunden var TV2s dokumentar udsendelse om Asylbørn i Kongelunden.

Samrådet blev en lige så trist affære som de vilkår man kunne se for Asylbørn i TV2. Flygtningeminister Rikke Hvilshøj udtrykte, at hun var blevet dybt følelsesmæssigt berørt af den familie vi så i TV2s udsendelse. Dog ikke så berørt, så ministeren ville tage konkrete initiativer til at forbedre asylbørns forhold i Danmark.

Desuden mente ministeren slet ikke at forholdene var som TV2 viste, men holdt på at TV2 kun havde fokuseret på det negative. Ganske rigtigt: TV2 havde nemlig fokuseret på det meget negative, at flygtninge lever under umenneskelige forhold i de danske flygtningelejre. Ministeren syntes ikke at finde det positivt, at TV2 havde taget et så væsentligt problem op og gjort den danske befolkning opmærksom på det.

Men ministeren ville sætte en undersøgelse i værk, iværksættelse af undersøgelser er populære i denne regering. Når man iværksætter undersøgelser gør man noget, uden at ændre noget, og kan i måneder og år fremover undlade at forholde sig til fakta, der allerede ligger på bordet, og i stedet svare henholdende med ”nu afventer vi resultatet af undersøgelsen”.

Selvom vi allerede ved, at børnefamilier tilbringer mange år i asyllejrene, og at det er skadeligt for både forældre og børn at leve under disse forhold.

”Meningen er at afviste asylsøgere skal rejse hjem”, sagde ministeren, og ikke være i de danske lejre, og mente at børnenes problem var at forældrene ikke bare pakker børn og kuffert og rejser tilbage til hjemlandet. En minister, der selv sidder godt og tørt, har politibeskyttelse og livvagter, hendes børn nyder beskyttelse.

Hvor mange somaliske flygtninge tror hun mon kan tilkalde politi og brandvæsen, når en galning sætter ild til deres hus? Ild til alle husene i området de bor? Og børn der må løbe spidsrod mellem skudsalverne, hvor mange af dem mon kan få en livvagt eller politibeskyttelse? Somaliske og irakiske børn og deres forældre? – Og flygtninge fra andre lande, der udøver tortur, og Danmark afslår asyl.

Ministeren mente endvidere ”kun” at det var den meget omtalte dreng ”Ashkan” fra Iran, der har været sendt tilbage og udsat for tortur efter at være blevet afvist som flygtning i Danmark.

”Kun”! 1 flygtning, der sendes tilbage og udsættes for tortur er 1 for meget. Det var Ashkan.

Siva fra Sri Lanka var også 1 for meget. Han blev sendt tilbage og udsat for tortur. Siva kom til Danmark som 12-årig og blev tvangsudsendt til Sri Lanka, da han var 18 år.

En sikh fra Punjab var også 1 for meget, der blev sendt tilbage og udsat for tortur. Det lykkedes ham at flygte igen, men Danmark ville også udvise ham til tortur i Punjab for 2. gang . Han blev reddet, fordi hans beretning kom frem i medierne. Reddet? Han var så ødelagt af tortur, så hans liv er ødelagt.

I dag får alle sikhere fra Punjab afslag. I Kongelunden er en mor psykotisk af frygt efter at have fået afslag. Hendes to små piger lider under moderens sygdom og de trange forhold i en flygtningelejr.

En mand fra Mauretanien var ved at blive atter 1 for meget. Han blev reddet af DRs Rapporten i sin tid, da Rapporten kunne dokumentere, at Danmarks Udenrigsministerium var fremkommet med urigtige oplysninger om forholdene i Mauretanien.

Dahmas fra Algeriet var ved at blive 1 for meget. Det lykkedes ham at flygte til England og opnå asyl der. På Udenrigsministeriets hjemmeside er oplyst, at Algeriets regering er kommet langt med at bekæmpe terrorisme. I en afsluttende bemærkning står nævnt, at Algeriet stadig ikke lever op til menneskerettighederne.

Udenrigsministeriet har således ikke oplyst, at Algeriet er et kristent terrorregime – Der foregår omfattende tortur i Algeriet. Tortur og KZ-lejre er terror imod befolkningen. Det var grundet regimets tortur og overgreb på menneskerettighederne, at der opstod borgerkrig i Algeriet.

Journalist Jens Olaf Jersild, ”DR-Rapporten” spurgte i sin tid: ”Der skal lig på bordet for at bevise”, men hvad når ligene ikke findes, når folk forsvinder efter at være blevet sendt tilbage?

Det er jo nemlig de færreste, der arresteres, som det lykkes for at slippe ud igen, endsige at flygte ud af landet. Det er hvad regeringen lever højt på med sin afvisningspolitik af flygtninge.

Elsebeth Gerner Nielsen ramte plet under Samrådet med sine ord: de danske lejre er ikke længere for nytilkomne, det er blevet opbevaringslejre for flygtninge, Danmark afviser at give asyl. Både hun og Morten Bødskov havde hver især gjort sig den ulejlighed at tage på uofficielle besøg i nogle lejre og kikke på forholdene. De stillede på den baggrund en række konkrete forslag.

Bl.a at børnene skulle have lov til at gå i dansk folkeskole, at forældrene selv skulle have lov til at lave mad (der er blandt dyrt opførte køkkener i Sandholm, netop opført specielt til dette formål, at asylsøgerne selv skal kunne tilberede deres måltider), og som det tredje, at familier der har været her over 18 mdr skal sluses ud i en bolig.

Ministeren fik hermed mulighed for at vise, hvor meget hun egentlig føler for flygtningebørn. – Og som hun selv svarede, ”jeg har ikke i sinde at ændre ved noget”.

Det var konklusionen på det Samråd.

--//--

Læs mere om Støttekredsen for Flygtninge i fare på deres hjemmeside, hvor du kan se dokumentation for et område uden retsprincipper. Tamilsagen ændrede ingenting, mener jeg.