You are here

Status vedrørende Grundlovssagen om Irak-krigen pr. 15. september 2007

Grundlovskomiteen af 2003 skriver i en statusopgørelse, der er tilgængelig på deres hjemmeside at: 

Østre Landsrets afvisningsdom, hvorved statsministerens begæring om afvisning under påberåbelse af ikke-søgsmålskompetence for sagsøgerne blev imødekommet, er ved ankestævning af 5. juni 2007 indbragt for Højesteret, der har pålagt den indstævnte statsminister (der repræsenteres i retten af Kammeradvokaten) at afgive svarskrift.

Appellanterne (de 26 borgere) har fremsendt bevisbegæring vedrørende bl.a. afhøring af statsministeren af 12. juni 2007. Endvidere er afgivet skriftlig replik af 27. august 2007, hvorved appellanterne har fastholdt begæringen om afhøring af statsministeren vedrørende modstriden mellem sagkyndige erklæringer (FE, PET, udenlandske eksperter m.v.) om forøget terrortrussel i Danmark som følge af deltagelsen i krigen og statsministerens benægtelse heraf.

Spørgsmålet om hvorvidt statsministeren skal indkaldes for Højesteret til at afgive partsforklaring vedrørende dette er (pr. december 2007) under overvejelse og afgørelse hos Højesteret. Appellanternes advokater håber, at Højesterets stillingtagen vil foreligge snarest muligt. Hvornår vides ikke.

Når stillingtagen foreligger, kan der gås videre i sagen, hvor Kammeradvokaten formentligt vil fremlægge såkaldt duplik. Herefter kan det forventes, at Højesteret indkalder til et retsmøde, hvor sagen berammes, det vil sige, at der afholdes et retsmøde, hvor man tager stilling til, hvornår den mundtlige behandling (og afgørelse) af sagen om søgsmålskompetencen vil finde sted. Denne behandling (og afgørelse) finder formentligt sted tidligst i september 2008.

Du kan hjælpe Grundlovskomiteen ved at blive støttesagsøger i sagen imod Statsministeren for Grundlovsbrud vedr. dansk deltagelse i invasionen af Irak på deres hjemmeside her. Det koster kun 200 kr. at være med i sagen og det koster dig ikke yderligere eller forpligter dig på anden måde.