You are here

Tillykke Irland!

Lasse Karlsen fra Udfordring Europa skriver idag i en kommentar:

Politikere, journalister og eksperter er enige: Irerne er dumme og snæversynede – i hvert fald dem, der stemte nej. Og måske også dem, der blev hjemme. Underforstået: dem, der stemte ja, havde sat sig grundigt ind i traktaten og vurderet, at den er bedre end Nicetraktaten, som den skal afløse. Vi hører jo det samme hver gang en befolkning stemmer nej til en EU-traktat. Arrogancen er ufattelig. Danske politikere og journalister, der med garanti ikke selv har læst den traktat, de anbefaler, er hurtigt ude, når det gælder om at bagatellisere og bortforklare vælgernes dom. Og de er i chok: tænk at vælgerne forkaster noget som politikkerne har frembragt.

Egentlig var den såkaldte forfatningstraktat et stort fremskridt – på den måde, at den kunne læses og forstås. I modsætning til de forrige traktater var det muligt – med en del energi og beslutsomhed – at læse den. Det bevirkede til gengæld, at vælgerne stemte den ned i Frankrig og Holland. Det lærte man af.

Næste forsøg – Lissabontraktaten – er fuldstændig ulæselig og består af ændringer til gamle traktater, som man så skal sidde med i den anden hånd, mens man læser. Én ting er, at oversættelserne ikke er helt ens i de forskellige lande, værre er det, at kun få embedsmænd har det fulde overblik over hvad den indebærer. Det er simpelthen ikke et rimeligt grundlag for et europæisk samarbejde. Dernæst kommer det politiske indhold, som naturligvis også deler vandene. Her har vi jo bl.a. klart markeret, at så længe EU er så udemokratisk i sin opbygning, som det er tilfældet, kan vi under ingen omstændigheder acceptere, at det tilføres mere magt på nogen punkter.

Men hvad nu? For os er det klart, at det irske nej skal respekteres og traktaten må betragtes som færdig. I skraldespanden med den. Måske er det naivt at håbe, at et nyt samarbejdsgrundlag kan udarbejdes fra grunden af, men ikke desto mindre er det det, der skal til, hvis man ønsker et demokratisk og folkelig europæisk samarbejde.

Indtil videre ser det ud at diskussionen om de danske forbehold er sat på standby – men det er nok klogt at forberede sig på at den kommer op efter sommerferien. Der skal vi alle sammen være klar. Jo flere folkeafstemninger de taber – jo større er chancen for at de kommer til fornuft.

Via
[Nyhedsmail fra Udfordring Europa]