TV2 Nyhederne havde et indslag om en artikel i Ugebrevet A4 i søndags, hvor forskere ikke kendte en vigtig del af grundlaget for aftalen om at nedbringe sygefraværet. I aftalen fastslås det, at der gode erfaringer med en hurtig tilbagevenden til arbejdsmarkedet efter en depression eller stress.
Eksperter: Stress bliver værre (Nyhederne.tv2.dk) (12. oktober 2008)
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil gøre op med retten til at blive hjemme fra arbejdet, hvis man er syg. »Ny viden« skulle angiveligt vise, at det er sundt for syge at arbejde – uanset hvad de fejler. Men den påstand har ministeren ikke belæg for, siger landets førende forskere indenfor arbejdsmiljø og stress.
Syge presses i arbejde på forkert grundlag (Ugebreveta4.dk) (13. oktober 2008)
Men jeg lagde mærke til denne omtale tilbage d. 3 juni på Politiken.dk:
Og det er en fordel for psykisk syge at være en del af arbejdsmarkedet, siger Lars Aakerlund, speciallæge i psykiatri ved Psykiatrisk Privatklinik. Det at gå på arbejde er helbredende i sig selv, mener han:
»Man holder sig i gang, snakker med kollegerne, har en normal døgnrytme og undgår at miste sit selvværd. Det, der ofte sker, er, at man mister troen på sig selv, når man går derhjemme«.
Et job stimulerer
Han har været med til at gennemføre en undersøgelse blandt 200 personer med depressionslidelser, som under deres behandling bevarede en tæt kontakt til deres arbejdsplads.Undervejs blev deres sygefravær begrænset, og efterfølgende kunne 80 procent beholde deres job.
»Behandlere, kommuner og arbejdspladser skal samarbejde om at gøre mere«, siger Lars Aakerlund.
Kilde: Politiken.dk d. 3. juni 2008 | omtalt her på siden: Psykisk syge holdes væk fra arbejde
Den omtale er så det figenblad, ministeren skulle bruge. Nu er det jo offentlig viden.
Arbejderen.dk havde også en omtale af det igår:
Forskere undsiger beskæftigelsesministeren, når hans siger, at alle syge, også dem med stress og depression, har godt af en hurtig tilbagevenden til arbejdet.
Viden om sygdom holder ikke (Arbejderen.dk) (14. oktober 2008)
Nu kan man ikke sige, at 200 mennesker i ét forsøg ikke er særligt mange. Især ikke når omkring hver tredje voksne har haft en eller anden form for kontakt med en psykiater, psykolog eller læge om psykiske problemer eller kriser. (Berlingske d. 12. juli 2008: Vi får stress af vore egne forventninger | omtalt her på siden: Hver tredje har haft psykiske problemer d. 14. juli 2008)
Men Claus Hjort Frederiksen fik sin plan igennem. Om grundlaget holder vand kan han jo sådan set være bedøvende ligeglad med nu. Det handler om forringelser af det sociale sikkerhedsnet dækket af et tyndt lag fernis af et påstået ønske om at hjælpe. "Der mangler jo arbejdskraft". Eller det så der ud til at gøre, da trepartsaftalen blev indgået.
Nu er det en helt anden virkelighed med udsigt til flere arbejdsløse.
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments