You are here

Flere hensyn i ny lov om tålt ophold (tuneserloven 2008)

DR P1 Orientering d. 18. november 2008:

Mennesker på tålt ophold skal fremover melde sig til politiet hver dag - og der skal føres bedre kontrol med, om de reelt sover i Sandholmlejren om natten.

Samtidig indskærper integrationsministerens i den såkaldte "tuneserlov", at disse begrænsninger i bevægelsesfriheden kun må ske, hvis de overholder de internationale menneskerettigheder.

Det står nemlig klart og tydeligt i integrationsministerens lovforslag, at ethvert indgreb fra myndighedernes side altid skal leve op til Danmarks internationale forpligtelser.

- Der er to hensyn i loven der trækker i hver sin retning. På den ene side står der i lovforslaget, at der er meldepligt og pligt til at opholde sig i sandholm. Samtidig står der, at man skal overholde Danmarks internationale forpligtelser, og her er udgangspunktet det modsatte. Der skal man ikke anvende meldepligt, og man skal ikke anvende opholdspligt. Det er politiet og myndighederne, som skal godtgøre, at der er brug for opholds- og meldepligt i hvert enkelt tilfælde.

Sådan siger lektor, dr. jur. ved Københavns Universitet Jonas Christoffersen til DR Nyheder.

Hvis det nye regelsæt bliver overholdt i praksis er spørgsmålet, om loven overhovedet får betydning for, hvor mange flere mennesker på tålt ophold, der fremover skal sove i Sandholmlejren om natten.

Tuneseren, der er mistænkt for at ville dræbe tegner Kurt Westergaard, er allerede i dag pålagt at skulle opholde sig i lejren - og hvor mange flere, der fremover skal det, kan man ikke læse ud af selve lovforslaget. Den sag bliver nemlig op til udlændingemyndighederne og i sidste ende domstolene at afgøre.

Loven kan derfor medføre, at domstolene kommer til at tage stilling til flere sager om begrænsninger i bevægelsesfriheden for mennesker på tålt ophold i Danmark.

Medvirkende: Jonas Christoffersen, Lektor, dr. jur. ved Københavns Universitet.

Af Jesper Tynell

Hør mere på:
Flere hensyn i ny lov om tålt ophold (DR Online)