You are here

Højesteret stadfæster forbud mod thepiratebay.org uden at bruge Grundlovens forbud mod censur !

Med gårsdagens stadfæstelse af forbuddet mod thepiratebay.org har Højesteret ganske uhørt sagt god for at censur & ytringsfriheden kan begrænses.

Selve forbuddet bliver end ikke behandlet set i forhold til Grundlovens forbud mod censur og andre forebyggende forholdsregler !

Grundlovens § 77. 
Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. 
Grundloven af 1953 (retsinformation.dk)

Hvad i hulens navn kan vi gøre når end ikke Højesteret tager den mest relevante paragraf i Grundloven i betragtning men alene kigger på ophavsretslige forhold ?

Denne afgørelse om thepiratebay.org fra Højesteret kommer i kølvandet på afgørelsen fra marts måned om at vi som borgere ikke kan bruge Grundloven til, at stille Anders Fogh Rasmussen til ansvar for en ulovlig angrebskrig imod Irak i 2003.

 

Højesteret: Ingen retssag om Irak-krigen 2003

Vi har kun en Grundlov på skrømt...

Der er med denne afgørelse åbnet mulighed for at forbyde adgang til hjemmesider af hensyn til ophavsretten uanset hvad:

Med Højesterets dom i den såkaldte Pirate Bay-sag er der åbnet op for en stor juridisk glidebane. Lektor ved Copenhagen Business School Søren Sandfeld Jakobsen frygter, at hensynet til ophavsretten bliver en altoverskyggende faktor og kan begrænse oplysnings- og ytringsfriheden.

Pirate Bay-dom er faresignal for fremtiden (Information.dk)

Dermed kan ytringsfriheden reelt blive begrænset.

”Det er en uholdbar situation for danske internetbrugere. Grundstenen er nu lagt til et samfund hvor internetcensur er et legitimt middel til at regulere borgernes færden på internettet. Ytringsfriheden er i fare og i sidste ende vil denne kurs ødelægge internettet som vi kender det.” udtaler Troels Møller, talsperson i Piratgruppen, og fortsætter:

”Det er totalt ude af proportion. Censur kan til nøds tages i brug ved alvorlig kriminalitet som fx børneporno, men at bruge det som et middel mod ophavsretskrænkelser er helt absurd. Hvor går grænsen? Man kan jo nærmest ikke færdes på internettet uden at bryde ophavsretsloven, sådan som den ser ud i dag. Og skal vi også til at lukke for adgangen til Google, YouTube osv. fordi man kan finde ophavsretskrænkende materiale der?”

Højesteret stadfæster dom i The Pirate Bay-sagen (Piratgruppen.org) (27. maj 2010)

Pirate Bay-afgørelse understreger, at nettet er privat og udbudt af private firmaer.

Nu er det ikke politiet men teleselskaberne, der skal sørge for at loven overholdes på internettet.

Retshåndhævelsen på internettet har nemlig med Højesterets kendelse om Pirate Bay i dag taget endnu et skridt mod at blive overgivet til private selskaber fremfor offentlige myndigheder.

Og afgørelsen i Højesteret understreger også det faktum, at internettet ikke er et offentligt forum, hvor der er ytringsfrihed. Det er private rum, der stilles til rådighed af privare teleudbydere, som nu har fået besked på at holde justits.

Det er ifølge it-advokat Martin von Haller Grønbæk fra advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted nogle af aspekterne i afgørelsen i Højesteret.

It-advokat: Der er ikke ytringsfrihed på nettet (Politiken.dk) (27. maj 2010)
 

&

Højesteret: Pirate Bay skal fortsat blokeres (Politiken.dk) (27. maj 2010)
 

Se også:

Højesteret stadfæster spærringen af The Pirate Bay (Computerworld.dk) (27. maj 2010)

Teleselskaberne er "løsningen på piratkopiering" (Comon.dk) (27. maj 2010)

Via
[Telenor forpligtet til at hindre adgangen til hjemmesiden www.thepiratebay.org (Domstol.dk)]

Læs dommen her i thepiratebay.org højesteret dom pdf fil

BilagStørrelse
PDF icon thepiratebay_dom_hoejesteret_153-09.pdf26.95 KB