Det kan ikke længere betale sig at forsøge at redde EUs forfatningstraktat. Den står med den ene fod i graven, mener både Venstre, Socialdemokraterne og de Radikale ifølge Berlingske Tidende.
Læs mere på:
EU-forfatning på gravens rand (DR Online) (20. april 2007)
Nyheder:
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments
Kommentarer
Reformtraktaten
Ifølge Berlingske Tidende 18. oktober 2007 (side 16) mener Svend Auken ikke at det er "nær så oplagt, at den nye traktat kræver en folkeafstemning, som det var, at den forkastede forfatningstraktat krævede folketafstemning"
Han siger: "Nu står man så med en traktat, som indeholder en masse af de bestemmelser, som stod i den gamle traktat. Det har fået mange mennesker - måske et flertal af den danske befolkning - til at mene, at vi så også må stemme om denne her. Over for det er der en række væsentlige ændringer, som trækker den anden vej"
Samtidig lader de eneste reelle ændringer (ifølge Berlingske Tidende) at være at "ordet forfatning og henvisninger til begreber som 'EUs flag' og EUs hymne stryges fra teksten" og at der ikke bliver "tale om en helt ny samlet traktattekst, men om ændringer af bestående tekster"
- Hvorfor er det nu at det ikke er "nær så oplagt, at den nye traktat kræver en folkeafstemning"?
- Hvad er det for "væsentlige ændringer, som trækker den anden vej"?
Jeg kan forstå at emner som ophævelse af vetoret osv. er med i reformtraktaten, såvel som de var det i forfatningstraktaten. Her har Danmark forbehold, og vi afgiver derfor ikke suværenitet. Er det her forskellen ligger? Var det anderledes da det gjaldt forfatningstraktaten? Eller er ændringerne reelt kun at flag, hymne og samlet traktattekst droppes?
Hej Thomas
Det er gode spørgsmål, som du der bringer op.
Jens-Peter Bonde fra JuniBevægelsen har lavet en gennemgang af reformtraktaten og forfatningstraktaten, som kort bliver omtalt her (j.dk)
Den fulde ordlyd af JPBs gennemgang er her:
http://www.bonde.dk/index.phtml?sid=415&aid=24986
Det ser ud til, at:
Danmark har vetoret overfor EU, men ikke p.gr.a. EU-forbeholdene. Det er en del af Luxembourg-forliget fra 1966: Luxembourgforliget (eu-oplysningen.dk).
Læs mere om EU-forbeholdene her på denmarkonline.dk
Jeg håber, det besvarer lidt af dine spørgsmål. Ellers spørg gerne igen. :)
Spred Glæde...trods alt :/
P.S.: Den ændring, der nok trækker mest i den anden retning er nok chancen for et nej. Ja-politikkerne ønsker ikke et nyt nederlag a la ØMU-folkeafstemningen fra 2000. De tør simpelthen ikke spørge vælgerne :/