Mediebrokker @ Djh.dk skrev igår d. 4. juni 2007:
Ministre og myndigheder må ikke forskelsbehandle pressen. Det betyder, at kritiske medier og journalister skal have samme adgang til interviews som ukritiske mikrofonholdere.
Journalist Bo Elkjær, Ekstra Bladet har i flere år forgæves forsøgt at få interviews med statsministeren og udenrigsministeren om Danmarks deltagelse i Irak-krigen. Til sidst klagede han til Folketingets Ombudsmand over, at han blev afvist.
Ministre har ikke pligt til at deltage i interview, og fra marts 2004 til august 2006 har statsministeren ikke givet egentlige interviews om den danske deltagelse i Irak-krigen. Det er forbløffende, at statsministeren ikke vil deltage i interview om den vigtigste danske udenrigspolitiske beslutninger i nyere tid, men ikke ulovligt.
Så længe statsministeren generelt afviste interviews var det ikke forskelsbehandling, at Bo Elkjær blev afvist. men i august 2006 ændrede statsministeren praksis og blev interviewet af tidsskriftet FOCUS.
Folketingets Ombudsmand fastslår, at principperne om saglighed og lighed også gælder for deltagelse i interviews. Når statsministeren faktisk er begyndt at deltage i interview om Irak-krigen, så kræver det en konkret, saglig begrundelse, hvis han fortsat vil afvise Bo Elkjær. Folketingets Ombudsmand henstiller at statsministeren tilbyder Bo Elkjær et interview eller redegør for konkrete, saglige grunde til fortsat afslag.
Statsministeren afviser fortsat og har ikke givet konkrete grunde. Tanken er nærliggende, at den skjulte begrundelse ligner udenrigsministerens.
Udenrigsministeriet har henvist til, at der ikke var tillid til, at Bo Elkjær ville referere udtalelser loyalt. Desuden at ministeriet frygtede, at Bo Elkjær ville bruge et interview til yderligere negativ omtale af regeringens og ministerens håndtering af Irak-krigen.
I en foreløbig udtalelse til Udenrigsministeriet pointerer Folketingets Ombudsmand, at der ikke er fremlagt grunde til at frygte forkerte gengivelser af udtalelser. Ombudsmanden tilføjer, at det er ulovligt at lægge vægt på, at Bo Elkjær har en kritisk holdning til myndigheden.
Sagen er pinlig for statsministeren og udenrigsministeren, fordi de overtræder vigtige principper om pressefrihed i et demokratisk samfund. Samtidigt er det pinligt for store dele af den danske presse, fordi de agerer mikrofonholdere for ministres udtalelser uden at kræve adgang til kritiske, dybdeborende interviews om den danske krigsdeltagelse.
Af Oluf Jørgensen
Via
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments